HJEM
KONTAKT OSS
OM OSS
AKTUELT

Tips til kvinner i mannsdominerte yrker

Britt Godtlund er daglig leder i Kvinner i Skogbruket. Hun er skogbruker og skogeier av yrke. Britt brenner for likestilling, og har de siste årene jobbet aktivt med å få flere kvinner inn i skognæringen i Norge.

Hvem eier den norske skogen?

Vi har alle nylig kastet ut juletreet og det er flere av oss som er på jakt etter billig ved, men hvem eier egentlig den norske skogen? I Norge er ca 1/3 av skogeierne kvinner, men kvinnene eier i snitt mye mindre areal enn det mennene gjør. Det vil si at mesteparten av arealet i den norske skogen er eid av menn. Hele 80% av skogbruksarealene i Norge er i privat eie.

Les også: Er det sånn at kvinner ikke er interessert i styreverv?

Tips til kvinner i mannsdominerte yrker

Britt har flere tips til kvinner i mannsdominerte yrker:

Til refleksjon: De kvinnene som når frem som en av få kvinner i en mannsdominert bransje, får ofte et enormt press på seg for å åpne døren for andre kvinner. Det kan føles urettferdig når du selv har jobbet veldig hardt med å oppnå den posisjonen du har fått.

Les også: Interessert i å sitte i et styre, men usikker på hvor du skal starte?

Tips til å tilrettelegge for mer mangfold

Det første og viktigste rådet Britt har for å få til endring er at man anerkjenner at alle forandringer er vanskelige. I skogbruket har det gjennom lang tid vært flest menn. Det er viktig å sette seg inn og snakke med de som er annerledes i det miljøet, for eksempel en ung kvinne. Hvordan er det for dem å jobbe i skogbruket? Her er et par eksempler på det som gjør det vanskelig for unge kvinner å jobbe i skogbruket.

Noe så enkelt som å tisse er veldig mye mer utfordrende for en kvinne på et hogstfelt enn en mann. Det er ikke så stas å være en 16 år gammel ung kvinne i praksis på et hogstfelt på 12. time, og i tillegg ha mensen og bekymre seg for at noen skal se deg mens du bytter tampong. I tillegg så er nesten alt det tekniske utstyret tilpasset høyere og større mannekropper.

Et godt tips til alle bransjer hvor man ønsker mer mangfold: kartlegg og se for deg hvordan det er å være i mindretall i gruppen, og kom frem til konkrete tiltak som må løses for å tiltrekke seg den gruppen du ønsker.

I skogbruket er det for eksempel viktig å:

Les også: Slik rustet modellkarrieren meg for et liv som gründer

Hvorfor er mangfold i skogbransjen viktig?

Skogen og arealene vi har i Norge er en viktig brikke i det grønne skiftet. Hvordan vi forvalter skogbruksarealene har en direkte konsekvens på biologisk mangfold og CO2 opptaket i norske skoger. Da er det viktig at vi har ansatte i næringen som brenner for innovasjon og bærekraft for å få utnytte potensialet! Ved å jobbe mot bedre mangfold i en bransje blir det enklere å få frem de gode ideene.