Britt Godtlund er daglig leder i Kvinner i Skogbruket. Hun er skogbruker og skogeier av yrke. Britt brenner for likestilling, og har de siste årene jobbet aktivt med å få flere kvinner inn i skognæringen i Norge.
Vi har alle nylig kastet ut juletreet og det er flere av oss som er på jakt etter billig ved, men hvem eier egentlig den norske skogen? I Norge er ca 1/3 av skogeierne kvinner, men kvinnene eier i snitt mye mindre areal enn det mennene gjør. Det vil si at mesteparten av arealet i den norske skogen er eid av menn. Hele 80% av skogbruksarealene i Norge er i privat eie.
Les også: Er det sånn at kvinner ikke er interessert i styreverv?
Britt har flere tips til kvinner i mannsdominerte yrker:
Til refleksjon: De kvinnene som når frem som en av få kvinner i en mannsdominert bransje, får ofte et enormt press på seg for å åpne døren for andre kvinner. Det kan føles urettferdig når du selv har jobbet veldig hardt med å oppnå den posisjonen du har fått.
Les også: Interessert i å sitte i et styre, men usikker på hvor du skal starte?
Det første og viktigste rådet Britt har for å få til endring er at man anerkjenner at alle forandringer er vanskelige. I skogbruket har det gjennom lang tid vært flest menn. Det er viktig å sette seg inn og snakke med de som er annerledes i det miljøet, for eksempel en ung kvinne. Hvordan er det for dem å jobbe i skogbruket? Her er et par eksempler på det som gjør det vanskelig for unge kvinner å jobbe i skogbruket.
Noe så enkelt som å tisse er veldig mye mer utfordrende for en kvinne på et hogstfelt enn en mann. Det er ikke så stas å være en 16 år gammel ung kvinne i praksis på et hogstfelt på 12. time, og i tillegg ha mensen og bekymre seg for at noen skal se deg mens du bytter tampong. I tillegg så er nesten alt det tekniske utstyret tilpasset høyere og større mannekropper.
Et godt tips til alle bransjer hvor man ønsker mer mangfold: kartlegg og se for deg hvordan det er å være i mindretall i gruppen, og kom frem til konkrete tiltak som må løses for å tiltrekke seg den gruppen du ønsker.
I skogbruket er det for eksempel viktig å:
Les også: Slik rustet modellkarrieren meg for et liv som gründer
Skogen og arealene vi har i Norge er en viktig brikke i det grønne skiftet. Hvordan vi forvalter skogbruksarealene har en direkte konsekvens på biologisk mangfold og CO2 opptaket i norske skoger. Da er det viktig at vi har ansatte i næringen som brenner for innovasjon og bærekraft for å få utnytte potensialet! Ved å jobbe mot bedre mangfold i en bransje blir det enklere å få frem de gode ideene.