HJEM
KONTAKT OSS
OM OSS
AKTUELT

Slik rustet modellkarrieren meg for et liv som gründer

Bare 15 år gammel startet jeg å jobbe som modell ved siden av videregående skole. Siden den tid har modellyrket gått fra å være en deltidsjobb til å stå for min hovedinntekt. I motsetning til andre yrker hvor erfaring er sett på som en stor fordel, så blir man som modell mindre relevant med alderen – en utrolig tragisk realisasjon å oppdage at man nærmer seg pensjonsalder som 28 åring! Man kan tjene svært godt over noen få år som modell, men dersom man vil unngå å sitte med blanke ark som 30 åring, så må man være smart underveis.

Studerende modell

Tiden jeg brukte på modellyrket tilsvarte en 20-30% stilling. Resten av tiden kunne jeg bruke på å studere, uten å måtte ta opp heftige studielån. Mens andre modeller satt på telefonen og scrollet gjennom Instagram mens de ventet på photoshoots, løste jeg ligninger, skrev innleveringsoppgaver og leste til eksamen. Dette funket som regel godt i ventetiden. Litt stress var det dog når jeg tok mattevalgfag, da man fort trenger en stor bordflate for å få plass til lærebok, formelbok, kladdebok, notater og kalkulator… Det var også utrolig irriterende når de trengte meg foran kamera da jeg var minutter unna å løse et stort regnestykke. Heldigvis gikk det på et vis, og i 2018 gikk jeg ut med økonomiutdannelse fra Norges Handelshøyskolen – uten å ha bodd en eneste dag i Bergen.

Som studerende modell lærte jeg å sjonglere mange arbeidsoppgaver på en gang og finne løsninger for å få alt gjort. Som gründer er dette en helt essensiell egenskap da man må ha mange roller og gjøre mange oppgaver på en gang.

" Som studerende modell lærte jeg å sjonglere mange arbeidsoppgaver på en gang og finne løsninger for å få alt gjort. Som gründer er dette en helt essensiell egenskap da man må ha mange roller og gjøre mange oppgaver på en gang."

Ikke vær redd for å få avslag

Som modell blir man utrolig vant til avslag. Får man jobben én av fem ganger når man går på castinger gjør man det sykt bra. Får man ja på én av ti castinger gjør man det fortsatt bra. Da kan du jo regne deg til hvor ofte man får et nei… Casting er på en måte som et kort jobbintervju, men det er ikke mitt arbeid eller idé folk sa nei til – de sa nei til mitt utseende og utstråling! Ofte gikk jeg på tre til fem castinger om dagen flere dager i uken. Når man får nei fra rundt 80% av kundene så får man ganske tykk hud etterhvert, og et ’nei’ blir plutselig ikke så skummelt lenger.

Mange mennesker er veldig redde for å få avslag. Dette gjør det skummelt å pitche ideer og by på seg selv. Det er selvfølgelig kjipt med avslag, men det er noe alle opplever gjennom livet, spesielt som gründer.  Velger man et gründerliv må man hele tiden teste ut nye idéer, pitche idéene, søke om penger til gjennomføring av dem, prøve og feile. Som gründer er jeg nå 100 % forberedt på å gå inn med alt jeg har, og vite at både avslag og gjennomslag vil komme min vei, og at det er helt greit!

Les mer: Interessert i å sitte i et styre, men usikker på hvor du skal starte?

Networking, networking, networking

Gjennom mitt arbeid har jeg møtt ledere i selskaper som Coca Cola, L’Oréal, Wella, Swarovski, Amazon, Quaker Oats og mange flere. Dette er personer med veldig mye kunnskap og spennende erfaringer, og som jeg vanligvis aldri ville fått sjansen til å sitte å prate med i flere timer.

Jeg skjønte tidlig at det er mye mer spennende å sitte å ta en prat med disse menneskene fremfor å sitte for meg selv og surre på mobilen. Når jeg ikke studerte prøvde jeg alltid å få til noen lærerike samtaler fra inspirerende mennesker jeg møtte på jobb. Jeg har lært utrolig mye, og også fått mange gode kontakter.

Evnen til å prate med folk jeg ikke kjenner og knytte kontakter er viktig som gründer. Når man starter et nytt selskap er man helt avhengig av et kontaktnettverk, da man er helt ny med få eller ingen tidligere prosjekter å vise til. Da er det essensielt å kjenne til noen som tør å gi deg og ditt selskap en sjanse. Så fort man har levert tjenester på et par prosjekter begynner ballen å rulle da man har ting å vise til, og (forhåpentligvis) fornøyde kunder som sprer ordet om bedriften din.

Observer arbeidet som blir gjort rundt deg

Photoshoots og tv-innspillinger er ofte store produksjoner hvor mange mennesker er involvert. Produsentenes jobb og organisatoriske evne er derfor veldig viktig for slike jobber. Modellene blir nesten som de usynlige (men veldig synlige) personene som sitter rundt i lokalet og venter på sin tur, men som kanskje mange tror ikke får med seg noe av det som foregår bak kamera. Slik er det jo ikke. Det er klart vi også legger merke til ting, og ser forskjellen på jobber som er produsert på en god måte, og kanskje enda mer når ting ikke går som det skal.

Etter mange år i bransjen har jeg vært på jobber i hver ende av skalaen når det kommer til produksjon og organisering. Jeg vet nå veldig godt hva som funker bra, og hva som funker dårlig på slike jobber og mye av det kan tas inn i andre bransjer. Nå som vi i Myldring arrangerer konferanser så kan det dras mange paralleller når det gjelder produksjon. For eksempel er det svært viktig at dagsorden blir planlagt nøye og at det blir lagt inn rom for forsinkelser. Ikke minst at denne planen blir videreformidlet til alle som jobber på prosjektet. Når ting går over tiden og folk blir sittende å vente, så blir det dårlig stemning. Når det er sagt så skal det ikke så mye til for å gjøre folk blide. Små gester som får de involverte til å føle at de blir tatt godt vare på kan gjøre underverk!

Ikke tenkt på det som bortkastet tid

Et karriereskifte for min del betydde altså ikke at jeg måtte starte helt på bar bakke. Slik tror jeg det er for oss aller fleste. Mange bruker for eksempel mye tid i oppveksten på å spille fotball. Av fotball lærer man blant annet å samarbeide ved å spille på lag med andre, og man må hele tiden ta raske beslutninger for å nå målet (bokstavelig talt). Dette er gode kvaliteter å ta med seg inn i arbeidslivet i roller som ikke har noen ting med fotball å gjøre.

Så lenge man legger inn en god innsats, trives med det man gjør, og er bevisst på å få størst mulig verdi ut av de tingene man bruker tid på, så er det veldig sjeldent at dette er bortkastet tid! Til tross for om det er snakk om å bruke mye tid på hobbyer, ‘passion projects’, ubetalt arbeid, eller en karriere du ikke ser en lang fremtid i.